De avontuurlijke familie Decleir (Tim, Kaatje, Mitte, Lasse en Pelle) emigreerden in juli 2020 naar Zweden. Net voor hun vertrek vonden ze nog even de tijd om hun eerste daktent aan te schaffen. Twee jaar later wonen ze in hun eigen gezellige stek in Furudal en trekken ze dagelijks de natuur in. Hun busje kreeg de nodige uitrusting en ondertussen zetten ze in no-time met z’n vijv’en twee daktenten op.
Het gezin realiseerde hun droom om meer balans te vinden en te integreren met een natuurlijke omgeving. Furudal, gelegen in de provincie Dalarnas Iän telt een gemeenschap van ongeveer 400 bewoners en is omgeven door bossen, een meer en voornamelijk zomerhuisjes. De leidraad doorheen koude donkere winterdagen en lange zomerdagen is Friluftsliv, het thuis voelen in de buitenlucht en het buitenleven. De stap naar buiten is snel gezet om te genieten van het vrije luchtleven en eropuit te trekken. Door de nauwe band met de omgeving en afstanden tot grotere steden wordt er veel meer geleefd volgens de seizoenen. Hun (outdoor)activiteiten zijn dan ook divers en worden mee bepaald door de weersomstandigheden. Bij vriestemperaturen worden de sneeuwscheppen uitgehaald om een heus ijshockeyveld te maken. Met de bossen aan de achterdeur is een niet gepland micro-avontuur zo gestart. De wandeling vormen niet het doel maar de mindset en het gevoel van vrijheid primeert. In de omgeving zijn diverse hutjes beschikbaar waarin er overnacht kan worden zonder enige voorziening. Mits de geschikte slaapzakken (het gezin gebruikt deze tot -15°) kunnen ze er beschut de nacht doorbrengen.
Wanneer ze eropuit trekken is dit vaak gepland maar de bestemming ongekend. Hun mindset wordt het best beschreven door: “Waar de wind ons brengt en we het gevoel van vrijheid ervaren.” In de regio is het niet zo heel moeilijk om de ideale plek te vinden, veel wegen in het bos zijn bereikbaar. De meren vormen de ideale setting om enkele dagen te vertoeven. Een zwempartij, vissen maar ook de was en plas doen gebeuren op een ongedwongen manier. Het gezin is altijd op verkenning naar afgelegen stukken natuur. De app MyMap vormt hun basis om routes verder te gaan bepalen. Het gedetailleerde kaartmateriaal zorgt voor een goede houvast tijdens zowel het rijden als wandelen. Op die manier vermijden ze ook te dicht in de buurt van woningen te kamperen. In Zweden geldt het Allemansrecht dat het mogelijk maakt om te vertoeven waar je wil, mits respect voor de natuur.
De wagen, een Renault Trafic met lange wielbasis, is permanent voorzien van alle nodige kampeermateriaal. Alles heeft zijn vaste plek waardoor iedereen snel zijn weg vindt. Om het overzicht te behouden is de uitrusting opgeborgen in transportbakken. Douchen kan met een draagbare douche (10l). Door een waterketel te verwarmen op het vuur is er wat meer comfort mogelijk. Het toilet bestaat uit een schopje, het papierafval neem je mee. Koken gebeurt op de ingebouwde keuken -en opbergunit met een mobiel gasvuur en een frigo (op gas) om enkele dagen te kunnen voorzien van eten. Stroom is er vaak niet nodig, de gsm’s worden op flight mode ingesteld. De wagen beschikt wel over een omvormer van 12v naar 230v om enkele toestellen op aan te sluiten.
Ondertussen is het gezin geroutineerd in het daktentkamperen waarbij ze slechts 10 tot 15 minuten nodig hebben om zich op te stellen. De wagen is uitgerust met 2 Dare To Be Different 140L daktenten, gemonteerd op 4 dakdragers. Door de lange wielbasis is het mogelijk om met 5 op het dak te slapen. Een plooibaar opstapje is een must door de hoogte waarop de daktenten staan gemonteerd. Dit vereenvoudigt het opstellen en samenplooien van de daktenten.
Als afwisseling op het vrije kamperen trekken ze onderweg soms eens naar een camping. Het sociaal contact voor de kinderen is hierbij essentieel. Onderweg bouwen de drie kinderen graag bootjes, helpen ze mee met het kampvuur of sprokkelen ze hout. Ze worden geleerd om kaarten te lezen en zo zelfstandig hun weg te vinden. Kaatje en Tim staan versteld van hun verbeeldingsvermogen. Zo maken ze graag hutjes met schors of versnijden ze eigenhandig hout tot lepels.
Tot slot enkele van hun tips voor een Zweeds avontuur:
- Siljanleden (meerdaagse trekking / onbemande hutjes)
- Nationaal park: Hamra national park, Glaskogen, Tiveden, Fulufjället
- Vasaloppet (langlaufwedstrijd in februari): Van Sälen naar Mora (90km)
- Årterasens: zomerboerderij met uitkijktoren in Furudal
- Nusnas bij Mora: Dalahäst
Apps:
- Naturkartan (wandelen, fietsen)
- My map (geografische kaarten)
Volg Swedish Belgians op instagram en ontdek alles over hun manier van outdoorlife, emigratie en natuur in Zweden.