Hoe vertrek je op weekendje kamperen met een daktent?
In deze B&B On The Roof maken Jan & Laura je wegwijs in het kamperen met de daktent. Hun handige tips & tricks kunnen ook van jouw daktenttrip een zorgeloos avontuur maken. Ze trekken er op uit met de nieuwe Thule Approach. Een compacte soft-cover daktent die zich onderscheidt van andere modellen omwille van zijn grote ruimtelijkheid en snelle opzettijd.
Vooraf: minimale voorbereiding!
Een tent op het dak van jouw auto geeft een ongeremde vrijheid om te beslissen waar je gaat en staat. Vaak hebben we enkel een reisrichting in ons hoofd. Toch geeft het ons een minimale rust om als plan b een slaapplek in ons achterhoofd te houden, een avondmaal in de frigo te hebben en het kampeermateriaal te hebben klaarstaan.
Hoe monteer je een daktent?
We gaan langs bij Rooftoptravel om de Thule Approach op onze wagen te monteren. Om een daktent te monteren zijn twee dwarse dakdragers noodzakelijk. Afhankelijk van het merk, model en bouwjaar van de wagen zijn er verschillende montagemogelijkheden. Onze Golf Variant beschikt over een open dakrailing waarrond de dakdragers klemmen. De daktent wordt door middel van vier bevestigingsklemmen met snelmontagesysteem en momentsleutel gemonteerd op de dakdragers. Belangrijk bij de keuze van het model daktent en positionering op de dakdragers is de beschikbare daklengte. De koffer dient steeds geopend te kunnen worden. De daktent mag ook niet te ver over de voorruit uitsteken. De dakdragers staan bij voorkeur 80 cm uiteen.
De Thule Approach daktent heeft voor- en achteraan geen schuine insnijding waardoor het frame maximaal de ruimte benut op de bodemplaten. De 4 zijdelings gepositioneerde dakramen zorgen voor een wijds uitzicht en garanderen een optimale ventilatie. We nemen ook de aanritsbare luifel mee. Op die manier kunnen we ondanks de beperkte hoogte van onze auto (VW Golf Variant) een overdekte buitenruimte maken. Zo zitten we eenvoudig in de schaduw of droog bij een regenbui. De luifel is op te zetten met 4 telescopische stokken waarmee je de hoogte kan regelen. Door middel van enkele stormkoorden span je het zeil op. Zorg er voor dat er voldoende spanning om de stormkoorden staat, zo vermijd je dat de luifel gaat flapperen of bij hevige regenval deze gaat doorhangen.
Het is al wat later op de avond als we willen vertrekken dus zetten we koers naar een locatie waar we al eerder kampeerden: de parking van bistro den Toren op Mont-de-l’Enclus.
Hoe zet ik een daktent op?
De daktent is opgezet in minder dan 5 minuten doordat we geen gebruik dienen te maken van tentstokken of piketten. We ritsen het zeil eraf en trekken de ladder uit. Deze fungeert als een hefboom waardoor de volledige daktent zich ontvouwt. We installeren ons voor een aperitiefje en bereiden een hamburger deluxe als avondeten. Voor ons is dit puur genieten, het geluid van de vogeltjes op de achtergrond, geen andere mensen in de buurt en pure liefde met die hamburger.
Na een avondwandeling belanden we voor een slaapmutsje bij bistro den Toren. Ze zijn reeds gesloten maar we zijn welkom voor een glaasje samen met de eigenaars. Het wordt nog een toffe avond en we zijn zeker veilig in ons nest geraakt die nacht.
Wat zijn de voordelen van de Thule Approach?
We ontwaken met het vogelgefluit en merken al veel beweging om ons heen. We ontmoeten enkele cursisten die een natuurcoachingsopleiding volgen. Als je in het wild kampeert ga je vaak alleen slapen maar weet je nooit met wie je samen ontwaakt. We blijven nog even luieren in onze daktent. De Thule Approach heeft als voordeel dat ze veel ruimte biedt in de hoogte en de lengte. Hierdoor heb je veel bewegingsvrijheid binnenin om je kledij te wisselen of al zittend een boekje te lezen.
Als we bedenken wat deze dag te bieden zou kunnen hebben herinnert Jan zich dat het Hallerbos de moeite waard is om een bezoekje te brengen. Na wat opzoekingswerk blijkt het momenteel het hyacintenfestival te zijn. We ruimen op en een uurtje later genieten we al van dit indrukwekkend stuk natuur. De paarse hyacinten vormen een lappendeken door het bos en zijn een plezier voor het oog.
Hoe zoek je een kampeerplaats?
Na onze boswandeling willen we graag op zoek naar een slaapplek maar het loopt niet van een leien dakje. We raadplegen Park4night maar vinden enkel parkings. Via Campspace krijgen we van de eigenaars niet tijdig reactie. Voor deze private, betalende plekjes bij mensen in hun tuin of weide boek je je best een dag op voorhand. We proberen vervolgens via Google Maps te zoeken naar enkele duikputten of visvijvers. Dit kunnen soms zeer afgelegen en rustige natuurplaatsen zijn. We rijden naar de duikputten van Lessines maar merken bij aankomst dat ze volledig afgesloten zijn. We rijden nog wat vruchteloos rond in de omgeving op zoek naar een plekje. Uiteindelijk besluiten we terug te keren naar een plekje in Ogy waar we al eerder sliepen.
We stoppen onderweg nog even in de winkel voor aperitiefhapjes en een pizza. Het kampeerplekje in Ogy biedt een buiten pizza-oven aan. We zetten bij aankomst nog de luifel van de Thule Approach op en genieten van de laatste uurtjes vooraleer de zon ondergaat. Als afsluiter klinken we op onze geslaagde kampeertrip met in de achtergrond het knetterende vuur in de pizza-oven.
Onze 3 tips voor een geslaagd weekendje weg!
1. Bereid je materiaal voor en zorg voor een goed opbergsyssteem.
Ons kampeermateriaal staat steeds klaar in de garage, zodat we binnen 30 minuten nog last minute kunnen vertrekken. Ons materiaal is opgeborgen in kampeerbakken van Rooftoptravel. Deze zijn vlot stapelbaar zijn wat vlot organiseert in de wagen. Sinds kort reizen we steeds met een powerstation en compressor frigo. Op die manier reizen we met meer comfort en zijn we minder afhankelijk van stroomvoorzieningen.
2. Voorzie een plan voor avondeten en ontbijt als back-up.
Tijdens het kamperen zonder strikte planning weet je vaak niet wat de dag brengt. Daarom hebben wij steeds proviand mee. Een van de nadelen aan een tent op je wagen is dat eenmaal volledig geïnstalleerd, je niet nog snel de wagen kan nemen voor een uitje naar de supermarkt. In onze voorraad zitten vaak eieren, (choco)melk, cornflakes, pannenkoekenmix, snelkookrijst, gnocchi en hamburgerbroodjes.
3. Laat je leiden door wat de dag te bieden heeft.
Een daktent geeft ons een ongeremde vrijheid om mee te gaan in de flow van de dag. Wij hebben vaak een idee welke richting we uit willen maar laten ons vooral verrassen. Door je materiaal en een beperkte voorraad mee te hebben kan je prima off-grid gaan. Wij hebben wel steeds een paar kampeerplekjes in ons achterhoofd. Als we geen slaapplek vinden bellen we regelmatig aan bij mensen om te vragen om een nachtje in hun weide of tuin te mogen logeren. Dit leverde ons al een avontuur bij de plaatselijke kloosterorde op.