De zon schijnt, het ideale moment om op pad te gaan met de Yakima Skyrise HD. De montage gebeurt in een mum van tijd doordat deze daktent beschikt over ingebouwde klemmen. Hierdoor verloopt de montage vlotter dan met een klassiek montagesysteem.
De daktent staat iets hoger op de dakdragers wat ervoor zorgt dat ze minder aerodynamisch is. Dat merk je aan het geluid en het verbruik. Daarentegen bevatten de klemmen een geïntegreerd slot dat bescherming biedt tegen diefstal. Je kan tevens door de hoogte vrij makkelijk jouw tentzeil oprollen of opbergen tussen de onderkant van de daktent en het dak van de wagen.
We zetten koers naar de Calvadosstreek waar onze vrienden Joni en Indra verblijven. Zij overtuigden ons om ook een daktent aan te schaffen. Je bent gewaarschuwd, eenmaal je de liefde voor een daktent te pakken hebt dan is dit erg besmettelijk! Joni en Indra hebben een Sheepie Jimba Jimba Large op hun bestelwagen gemonteerd.
We opteren om terug te kamperen bij de boer en komen via Park4Night terecht in Annebault. De Yakima Skyrise HD is voor ons erg vergelijkbaar met de Thule Kukenam 3 (die we de vorige keer mochten uittesten). In dit geval moeten we het tentzeil losmaken door de velcro’s los te maken (bij de Thule daktent is dit met een rits). Vervolgens gebruik je de ladder als hefboom waardoor de tent overklapt naar de zijkant van de wagen. Tot slot monteren we de tentstokken voor de deuren en zijramen en we zijn volledig geïnstalleerd.
Het weer is ondertussen omgeslagen naar lichte regen. Joni en Jan instaleren nog een luifel terwijl Laura ontspant in de daktent met een boek. In de daktent zijn nog extra dakvensters voorzien. Door deze te openen komt veel daglicht binnen. Perfect om op die manier droog in de daktent te zitten maar je toch dicht bij de natuur te voelen. De dakramen zijn niet aanwezig bij de Thule daktent (enkel in de binnentent voor extra verluchting) en vinden we echt een meerwaarde aan de Yakima Skyrise HD. De avond sluiten we af met zalm in een papillot op het kampvuur.
We slapen heerlijk door de aanwezige Rooftoptravel comfortmatras in de daktent. Op deze manier is het op en top genieten van het kamperen maar dan zonder pijnlijke rug door een hard matje of leeglopende luchtmatras. De ochtend nadien ruimen we vrij vlot op (een daktent is immers binnen de 5 minuten terug ingeklapt) en rijden we naar Cambremer. We boeken in de namiddag een rondleiding en tasting bij Calvados Pierre Huet. Ondertussen maken we nog een fikse wandeling tussen de boomgaarden en zakken we af naar het lokale Italiaans restaurantje L’authentic, waar we genieten van een heerlijke pizza (een aanrader). De rondleiding, maar vooral de tasting zijn hoogtepunt van onze dag bij Pierre Huet. Vol passie vertellen ze over het productieproces van pommeau, cider en calvados.
Onze ingeslagen voorraad drinken plaatsen we in de Dometic mobiele compressor frigo. Deze zorgt snel voor onze frisse aperitief. We merken echter dat de frigo veel capaciteit van onze powerstation (Ecoflow River Pro) gebruikt. Rooftoptravel meldt ons dat we de frigo beter op 12 volt aansluiten dan op de 220 volt stekker. De frigo verbruikt hierdoor niet minder of meer maar de powerstation verliest niet nodeloos stroom door de omzetting naar 220 volt. Met onze gekoelde drank belanden we, voor de verandering, terug bij de boer. Deze keer een lokale Calvados-producent waarbij het feeëriek logeren is tussen de boomgaarden. Het gebruik van het sanitair en de locatie is gratis. We kunnen het natuurlijk niet laten om ook daar in het lokale winkeltje een tasting te doen (en de voorraad drank nog groter te laten worden).
Ondertussen laadt onze powerstation op via de 110 watt Ecoflow zonnepanelen. Joni investeerde onlangs ook in een set zonnepanelen van Ecoflow (met powerstation). De verschillende zonnepanelen kunnen gekoppeld worden waardoor onze laadcapaciteit verdubbelt. Door gebruik te maken van de draagtas kunnen deze afhankelijk van de zonnestand gepositioneerd worden om een hoog rendement te bekomen. De opbrengst van de zonnepanelen kunnen we volgen via de Ecoflow app. Als domoticaliefhebber is Jan helemaal in de wolken wanneer hij de aangesloten kampeerverlichting kan bedienen via de app. Met een druk op de gsm kunnen we de lichtslinger uitdoen en afzeilen richting dromenland voor onze laatste kampeernacht.