Op pad met de Thule Outset trekhaaktent.
Deze keer kregen we de eer om een volledig nieuw product te testen. Niet zomaar een daktent, maar een trekhaaktent. De Thule Outset is de eerste in zijn soort en het voelde heel bijzonder om hiermee op avontuur te mogen gaan. Omdat dit een nieuw concept is, is het niet eenvoudig om de Thule Outset te vergelijken met de daktenten die we eerder hebben getest. Bovendien worden we sinds kort vergezeld door een extra kampeerdertje. Onze Florian, die negen weken oud is, heeft ook wat plaats (en extra spullen) nodig in de tent.
Installatie en eerste indrukken
De installatie van de Thule Outset verliep verbazingwekkend soepel. De tent staat op wieltjes, waardoor je hem moeiteloos naar de trekhaak rolt en net zo eenvoudig als een fietsendrager kunt bevestigen. Eenmaal gemonteerd waren we klaar om te vertrekken. Onze trip bracht ons naar Zeeland, specifiek naar Groede, waar we verbleven op de minicamping ‘Kreekzicht’.
De rit naar de camping verliep opvallend geruisloos. Een daktent brengt normaliter wat extra geluid mee bij het rijden door de luchtverplaatsing. Bij de trekhaaktent is dit echter niet het geval omdat deze volledig achter de auto zit en geen extra luchtweerstand creëert. Hierdoor lijkt Thule perfect in te spelen op de opmars van de elektrische wagens en de wens om het rijbereik zo min mogelijk te beperken. Wij rijden echter nog niet elektrisch dus een vergelijking qua verbruik met of zonder trekhaaktent kunnen we nog niet maken.
Het opzetten van de tent: een simpel proces
Het opzetten van de Thule Outset duurt iets langer dan bij een daktent maar nog steeds sneller dan een traditionele tent. Tijdens het rijden is de tent beschermd met een cover die eenvoudig met ritsen en klittenband te verwijderen is. Thule heeft duidelijke filmpjes gemaakt die stap voor stap het proces uitleggen, dit via QR-codes op de tentbodem. Eerst monteer je een gedeelte van het onderframe en daarna vouw je de tent in enkele stappen open. Het onderframe staat op vier verstelbare poten waardoor je hem zelfs op oneffen terrein goed vlak kunt zetten zonder oprijblokken nodig te hebben. Verder bevat de trekhaaktent ook een comfortabele geïntegreerde matras die meteen gebruiksklaar is, net zoals bij de daktenten.
De eerste avond gingen we vrij vroeg in ons nest aangezien Florian ook ’s nachts nog een voeding nodig heeft. We konden zijn pampers en flesjes vlot opbergen in de vakken aan de achter- en bovenkant.
In de tent ervaar je heel sterk de connectie met buiten doordat de Thule Outset drie grote deurenopeningen heeft van boven tot beneden. Ideaal om je lekker knus te vergapen aan de zonsondergang! De drie toegangen hebben bovendien als voordeel dat je elkaar niet hoeft te storen bij het in- en uitstappen. Achteraan boven je hoofd kan er een verluchtingsraam geopend worden. Zo ontstaat een fris briesje door de tent.
Praktische voordelen: multifunctioneel, toegankelijk en flexibel
De volgende ochtend hoefden we voor het ontbijt niet al onze kampeerstoelen uit te halen. De tent staat ongeveer 40 cm van de grond, een ideale zithoogte om op die manier makkelijk aan tafel te schuiven. De toegang tot de tent is perfect voor kinderen en mensen die minder goed te been zijn. Voor ons was het eenvoudig om Florian in de tent te kunnen leggen en een oogje in het zeil te houden. Dankzij de grote ramen met muggengaas kon Florian overdag goed slapen. Ook voor volwassenen of grotere kinderen is het aangenaam om overdag in de tent te vertoeven (bijvoorbeeld bij slecht weer). De binnenhoogte bedraagt ca. 115 cm waardoor je makkelijk rechtop kan zitten en kan leunen tegen de verharde achterkant. Er is slechts één maat van de tent beschikbaar (1,34 x 2,25 m), juist voldoende voor een kleine baby en twee volwassenen.
We wilden als daguitstap koers zetten richting de Belgische kust op bezoek bij de grootouders met Florian. Een van de grote voordelen van de Thule Outset is dat je de tent van de trekhaak kunt halen zodra deze geïnstalleerd is, maar je kan ze ook bevestigd laten aan de trekhaak. Het loskoppelen heeft echter niet alleen als voordeel dat je makkelijker toegang hebt tot de kofferbak, maar ook dat we de tent veilig kunnen achterlaten op de camping. Dit is een groot voordeel ten opzichte van een daktent, die je telkens moet inklappen als je ergens naartoe wilt. Op die manier biedt de outset meer flexibiliteit dan een daktent.
Conclusie
Onze ervaring met de Thule Outset was ronduit positief. Deze trekhaaktent biedt een unieke en praktische kampeeroplossing die veel flexibiliteit en comfort biedt. Of je nu met een baby reist of gewoon een handig alternatief zoekt voor een daktent, de Thule Outset is een aanrader voor elke kampeerder die het comfort zoekt van een daktent met het gebruiksgemak van een gewone tent.
Ps. Als je kampeert in de omgeving van Groede (NL) is een bezoek aan de Struisvogelboerderij Monnikenwerve meer dan de moeite waard!